עוגת שוקולד ללא קמח - אלא אם צריכים עוגה לילדים - עשויה
מחמאה, שוקולד וביצים. זמן הכנה כמחצית השעה, זמן אפיה דומה.
ציוד נדרש, תבנית קפיצית עם תחתית בקוטר 26 או קרוב, שלושה
סירים, מיקסר ידני חשמלי או מקצפת יד ומרית - כף עץ או גומי.
וכמובן תנור תקין. העוגה בעת האפייה מתרוממת וכשהיא מתקררת
היא נופלת, זוהי תכונת ה"סופלה" המוכרת. אבל במידה ומשנים
מעט מהמרכיבים ומקטינים זמן אפיה אפשר ושווה לנסות לקבל
סופלה שוקולד אמיתי. למי שלא יודע סופלה הנה בד"כ מנה אישית,
שבזכות הקצפת חלבונים ושילובם בתוכה, יש "התרוממות" מרשימה
מאוד של המנה, ונפילה תוך 10 דקות לערך. אפשר להכין סופלה
שוקולד כמנה אחרונה (נראה בהמשך) אבל אפשר גם להכין סופלה
גבינה כמנה ראשונה/ביניים, גם אותה באחד המתכונים שיבואו.
את העוגה שלהלן, אפשר לאפסן למשך שבוע וקצת יותר מכוסה
במקרר ובעת ההגשה אפשר גם לחמם אותה, הכי נחמד להגיש עם
מעט מרקחת פרות ליד ואפילו עם כדור גלידת ווניל או קרמל.
מילון מונחים קצר:
# הקצפת ביצים, תמיד נעשית כשהביצים הן בחום החדר, כך נפח
(בעיקר החלבון) המקצפת גדול יותר.
# בעת ההפרדה לחלבון וחלמון, יש לשים לב כי החלבון יהיה נקי
מכל שיירי חלמון, ההפך לא נורא.
# ההקצפה של כל אחד מהם לחוד, מתחילה בערבוב ע"י מערבל יד
ו/או חשמלי והוספת החומרים, כמו סוכר נעשית כעבור דקה לערך
ובזרם רציף ודק.
# במקרה של הקצפת חלבון, יש להוסיף מעט מלח לימון (קרם טרטר)
או מעט מאוד מלח דק ולהשתמש בכלי הקצפה ובכלי קיבול (קערה)
נקיים מכל שומן.
# המסת שוקולד נעשית בכלי המונח על שפתי כלי המעלה אדים (מונח
על גבי אש הכיריים) ואין כל מגע בין המים לשוקולד.
# "קיפול" תערובת אחת אל השניה משמעותו שאנו מעונינים לאוורר את
התערובת זו בזו, במקרה של הוספת מקצפת חלבונים אל תערובת
השוקולד (כמו כאן) מתחילים בהוספת 2 כפות גדושות חלבונים
מוקצפים וערבוב עדין עם תערובת השוקולד, ולאחר שנראית אחידות
ממשיכים שוב ושוב עד שכל החלבונים נבלעים אל תוך התערובת,
הכל בעדינות בתנועות מעלה מטה, כך שתהיה אחידות במראה
המרקם הסופי. מקצפת החלבונים היא זו שמעלה ומנפחת את כל מסת
השוקולד.
|
|
עוגת שוקולד ללא קמח - אלא אם צריכים עוגה לילדים - עשויה
מחמאה, שוקולד וביצים. זמן הכנה כמחצית השעה, זמן אפיה דומה.
ציוד נדרש, תבנית קפיצית עם תחתית בקוטר 26 או קרוב, שלושה
סירים, מיקסר ידני חשמלי או מקצפת יד ומרית - כף עץ או גומי.
וכמובן תנור תקין. העוגה בעת האפייה מתרוממת וכשהיא מתקררת
היא נופלת, זוהי תכונת ה"סופלה" המוכרת. אבל במידה ומשנים
מעט מהמרכיבים ומקטינים זמן אפיה אפשר ושווה לנסות לקבל
סופלה שוקולד אמיתי. למי שלא יודע סופלה הנה בד"כ מנה אישית,
שבזכות הקצפת חלבונים ושילובם בתוכה, יש "התרוממות" מרשימה
מאוד של המנה, ונפילה תוך 10 דקות לערך. אפשר להכין סופלה
שוקולד כמנה אחרונה (נראה בהמשך) אבל אפשר גם להכין סופלה
גבינה כמנה ראשונה/ביניים, גם אותה באחד המתכונים שיבואו.
את העוגה שלהלן, אפשר לאפסן למשך שבוע וקצת יותר מכוסה
במקרר ובעת ההגשה אפשר גם לחמם אותה, הכי נחמד להגיש עם
מעט מרקחת פרות ליד ואפילו עם כדור גלידת ווניל או קרמל.
מילון מונחים קצר:
# הקצפת ביצים, תמיד נעשית כשהביצים הן בחום החדר, כך נפח
(בעיקר החלבון) המקצפת גדול יותר.
# בעת ההפרדה לחלבון וחלמון, יש לשים לב כי החלבון יהיה נקי
מכל שיירי חלמון, ההפך לא נורא.
# ההקצפה של כל אחד מהם לחוד, מתחילה בערבוב ע"י מערבל יד
ו/או חשמלי והוספת החומרים, כמו סוכר נעשית כעבור דקה לערך
ובזרם רציף ודק.
# במקרה של הקצפת חלבון, יש להוסיף מעט מלח לימון (קרם טרטר)
או מעט מאוד מלח דק ולהשתמש בכלי הקצפה ובכלי קיבול (קערה)
נקיים מכל שומן.
# המסת שוקולד נעשית בכלי המונח על שפתי כלי המעלה אדים (מונח
על גבי אש הכיריים) ואין כל מגע בין המים לשוקולד.
# "קיפול" תערובת אחת אל השניה משמעותו שאנו מעונינים לאוורר את
התערובת זו בזו, במקרה של הוספת מקצפת חלבונים אל תערובת
השוקולד (כמו כאן) מתחילים בהוספת 2 כפות גדושות חלבונים
מוקצפים וערבוב עדין עם תערובת השוקולד, ולאחר שנראית אחידות
ממשיכים שוב ושוב עד שכל החלבונים נבלעים אל תוך התערובת,
הכל בעדינות בתנועות מעלה מטה, כך שתהיה אחידות במראה
המרקם הסופי. מקצפת החלבונים היא זו שמעלה ומנפחת את כל מסת
השוקולד.
|
הוראות הכנה
מרכיבים
200 גרם חמאה רכה לא מלוחה.
250 גרם שוקולד מריר קצוץ לקוביות.
½ כוס סוכר.
7 ביצים מופרדות לחלמונים וחלבונים.
מעט מלח לימון או מלח דק.
2-3 כפות ברנדי או קוניאק או דומה.
אופן ההכנה
# בסיר מעל אדים להוסיף את החמאה עם השוקולד ולערבב עד
לאחידות.
# בסיר גדול, להקציף את החלמונים ולהוסיף את הסוכר ועד לקבלת
קצף בהיר ויציב.
# לצנן מעט את תערובת השוקולד, אם משתמשים בברנדי להוסיף
אותו תוך ערבוב ולהוסיף את השוקולד המומס אל תוך החלמונים
ולערבב עד אחידות.
# בסיר נוסף, לקציף את החלבונים עם מעט מלח, לקפל את החלבונים
אל תערובת השוקולד.
# לחמם תנור ל 170 מעלות, למרוח חמאה על פנים התבנית הקפיצית -
דפנות ותחתית - לפזר סוכר ולנער כך שהסוכר ידבק.
# לשפוך את תערובת השוקולד אל תוך התבנית ולהכניס את התבנית
לתנור החם למשך 28-30 דקות.
# לאחר שנאפה להמתין עוד כחמש דקות ולפתוח את דלת התנור,
העוגה תקרוס מעט, אבל תוכה יהיה רך.
במקרה ורוצים להכין סופלה שוקולד אישיים, יש להוסיף עוד ביצה
אחת מחולקת לחלבון וחלמון, למלא כלים אישיים ולאפות עד 15 דקות.
מגיש:
מקור:
שתף את המתכון